Naast Provençaalse kruiden bestaat er ook een bijpassende Provençaalse saus. Deze saus is gemaakt op basis van een hoop traditioneel Mediterrane ingrediënten zoals bijvoorbeeld knoflooktenen, paprika’s, courgettes, tomaten en champignons. Deze saus gebruikt uiteraard ook Provençaalse kruiden om de smaken en geuren nog een oppepper te geven.
Provençaalse saus is heel makkelijk om te maken. Je neemt 4 geperste knoflooktenen, 1 rode/gele/groene paprika, 1 courgette, 800 gram tomatenblokjes uit blik, 250 gram champignons, 2 glazen droge witte wijn, 4 eetlepels olijfolie en uiteraard een goede hoeveelheid Provençaalse kruiden. Je schilt de courgettes en paprika’s en verwijdert de zaadlijsten. Daarna snijd je ze in kleine stukjes. Je kruidt de courgettes en paprika’s met Provençaalse kruiden en doet het daarna in een pan met de 2 glazen droge witte wijn en 4 eetlepels olijfolie. Je laat het daarna ongeveer anderhalf uur op laag vuur pruttelen. 10 minuten voordat de saus klaar is voeg je de champignons toe.
Provençaalse saus past bij heel veel soorten gerechten dus kies wat je er zelf lekker bij vindt!